Categorieën
Nieuws

Vak-Taal: nieuw boek over terminologie

Eind 2017 verscheen Vak-Taal, een boek over vaktermen onder redactie van Willy Martin en Marcel Thelen. Lut Colman van het Instituut voor de Nederlandse Taal schreef een bijdrage over termen in de paardensport.

Wat hebben golfers met juristen gemeen? En wetenschappers met zeilers? En waarom tref je muziekliefhebbers aan in de buurt van liefhebbers van paardendressuur? Het boek Vak-Taal geeft op deze en tal van andere vragen een antwoord. Het maakt de alomtegenwoordigheid en noodzaak duidelijk van terminologie. Vaak maken wij van vaktermen gebruik, zij het onbewust, omdat het nu eenmaal onbegonnen werk is over dingen te praten waarvoor je geen naam hebt. Daarom ook is het belangrijk dat wij op alle domeinen en in alle situaties de dingen een naam kunnen geven. Niet alleen wiskundigen en zeilers, maar ook juristen, golfspelers, muziekliefhebbers, schakers, economen, vrouwen, mannen die van kokkerellen houden, enz. enz.

In dit boek lichten dertig Nederlanders en Vlamingen, onder wie Kristien Hemmerechts, Ionica Smeets, Hans Dorresteijn en Jean Paul Vanbendegem, op een onderhoudende wijze hun relatie met vaktaal toe. Het artikel over dressuurtermen van onze taalkundige Lut Colman is in zijn geheel te lezen op onze website.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.