Categorieën
Nieuws

Taaltechnologie in Europa

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) heeft de rol van nationale vertegenwoordiger in een aantal Europese taalinfrastructuurprojecten. Zo is het INT sinds kort National Competence Centre (NCC) Netherlands voor de European Language Grid (ELG).

ELG is een platform dat op een eenvoudige manier toegang biedt tot honderden commerciële en niet-commerciële taaltechnologieën voor alle Europese talen. Dat is inclusief tools, services, datasets en bronnen. Technologieën en datasets kunnen op het platform geüpload worden en zo verbinding maken met andere bronnen. Een NCC fungeert als nationaal aanspreekpunt en verzamelt informatie over onder andere data, tools, projecten, onderzoekscentra en experts op het gebied van taaltechnologie. Vincent Vandeghinste is contactpersoon voor het National Competence Centre Netherlands.

ELRC-project

Het INT is ook Technical National Anchor Point voor het ELRC-project (European Language Resource Coordination) in Nederland, waarbinnen corpora verzameld worden voor de automatische vertaaldiensten van eTranslation aangeboden door de Europese Unie. Carole Tiberius is contactpersoon hiervoor.

European Language Equality

Daarnaast is het INT ook National Coordinator voor Nederlands in het project European Language Equality (ELE), dat als doel heeft een strategische onderzoeks-, innovatie- en implementatieagenda te ontwikkelen om tegen 2030 digitale taalgelijkheid in Europa te bewerkstelligen. Frieda Steurs is contactpersoon.

Meer lezen


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.