Categorieën
Nieuws

Persbericht – Beyoncéfeminisme, drankhangen en vertiktokking: nieuw boek en woordenboek over nieuwe woorden

Op 17 november 2021 publiceert het Instituut voor de Nederlandse Taal een online woordenboek dat compleet gewijd is aan nieuwe woorden. Vanaf vandaag ligt ook het bijbehorende populairwetenschappelijke boek Knuffelcontact en waterwappie. De kracht van nieuwe woorden in de winkels.

Dinsdag 30 november om 16.00 uur: presentatie van zowel het woordenboek als het boek (livestream op YouTube).

In coronatijd kwamen er heel veel nieuwe woorden bij: plotseling zaten we middenin een anderhalvemetersamenleving, gingen we bij elkaar op raamvisite, vierden we blokjesverjaardagen en voelden we ons na een dag zoomen echte zoomzombies. Maar niet alleen corona zorgt voor nieuwe woorden; nieuwe woorden ontstaan bijna dagelijks en in allerlei situaties. Wat betekent knalpotterreur bijvoorbeeld? En knaldrang? Bent u een woke boomer of behoort u tot de havermelkelite? En wat is het verschil tussen lippenstiftfeminisme en beyoncéfeminisme?

Woordenboek van Nieuwe Woorden

Sommige van die zogenoemde neologismen komen terecht in ons alledaagse taalgebruik, maar veel verdwijnen weer. Nieuwe woorden – en dan ook de minder beklijvende – zitten vaak interessant in elkaar. Daarom heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) opgezet waarvan de eerste resultaten, ruim 6.000 woorden, vandaag online staan. In het WNW kun je niet alleen opzoeken wat nieuwe woorden betekenen, maar bijvoorbeeld ook hoe ze in elkaar zitten en wanneer ze in gebruik zijn gekomen.
Het kan heel goed dat een woord nog niet direct in het WNW te vinden is. De eerste 6.000 woorden staan online, en het woordenboek wordt vanaf nu voortdurend aangevuld en geüpdatet. Uiteraard kunnen aanvullingen altijd bij het INT gemeld worden.

Knuffelcontact & waterwappie

Naast het online woordenboek komt vandaag ook een bijbehorend populairwetenschappelijk boek uit. In Knuffelcontact en waterwappie. De kracht van nieuwe woorden geven INT-taalkundigen Vivien Waszink en Veronique De Tier meer informatie over nieuwe woorden en hun achtergronden: waar, waarom en hoe zijn ze ontstaan, en wanneer noemen we een woord eigenlijk nieuw? Naast coronawoorden (coronakapselknaldrang) zijn er ook veel nieuwe klimaatwoorden ontstaan (bosbrossenecocidemars), en er is altijd veel nieuws op het gebied van sociale media (cheugyvertiktokking), opvoeden (applauskindtoo-muchinformationmoeder), lifestyle (drankhangensojacino) en politiek (vivaldiregeringyogajes).

  • Het Woordenboek van Nieuwe Woorden is gratis te bekijken op https://neologismen.ivdnt.org/
  • Knuffelcontact en waterwappie. De kracht van nieuwe woorden (uitgeverij Scriptum) is voor 14,99 online te koop of verkrijgbaar in de boekhandel
  • Dinsdag 30 november om 16.00 uur worden zowel het woordenboek als het boek gepresenteerd in een (gratis) livestream op YouTube

Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.